UPDATED: Vandalism causes flooding in library basement

Posted on Wednesday, April 10, 2019 by Melissa Howison

UPDATE on April 10, 2019: Renovations of the library basement are complete. The classrooms have been restored with brand new flooring, fresh coats of paint, and other miscellaneous repairs. Youth programming will begin operating in the new space starting Wednesday, April 10. We appreciate the community’s compassion throughout this process, and we are so excited for the fun and learning to begin!


Classrooms in the library basement have been renovated following a flood in December.

Originally posted on January 24, 2019: The basement at the Village Learning Place (VLP) library flooded over the winter holiday break as a result of vandalism. The library basement, which includes the LINK After School Pre-K, Kindergarten, and 1st grade classrooms, will undergo extensive and expensive repairs due to the damage caused by the flooding.

On Friday, December 21st, someone kicked in a window that leads to the library basement and fed the garden hose through the opening. They turned the hose on and left it to run. VLP personnel discovered it a few hours later and turned it off. Unfortunately, several inches of water had already accumulated in the basement, irreparably damaging floors, walls, kitchenette appliances, storage equipment, and other classroom features.

The LINK After School classes regularly housed in the library basement have temporarily moved across the street to the community classroom in the 2510 Saint Paul Street building. They will remain there until repairs are completed. LINK After School students in Pre-K, Kindergarten, and 1st grade should be picked up at 2510 Saint Paul Street until further notice. The library will maintain regular hours.

The Village Learning Place operates as a public library with resources and programs designed to benefit the whole community. Any vandalism, especially when it causes significant damage, hurts everyone.

The VLP is deeply cared for by many of the thousands of people who visit the library every year. We appreciate their investment in VLP facilities and see it as an investment in the whole community. Thank you for your care and understanding, especially as we work to accommodate this unexpected renovation.